Köszöntő!

Üdvözlök mindenkit a T.O.M.A.K.U. azaz a Tolna Megyei Anime Klub hivatalos blogján. A klub a japán kultúrával, művészetekkel és természetesen a japánból érkező,különféle dolgokkal is foglalkozik még,többek közt az animékkel és a mangákkal. Itt most sokakban felmerülhet mik is ezek: az animék nem mások mint a japán animációs filmek a manga pedig ezeknek a képregény változata.A klubunk azért alakult meg hogy a Tolna megyei rajongóit ezeknek a műfajoknak összegyűjtse és a találkozókon sok új barátság születhessen valamint hogy későbbi nagyobb céljaink is megvalósulhassanak például hogy szekszárdon AnimeCont rendezhessünk.

Reméljük hogy eltaláltok hozzánk és ti is megtaláljátok majd a nektek tetsző dolgokat a klubunkban és hogy valamelyik meeten majd találkozunk.

Üdvözlettel:T.O.M.A.K.U. Team

2010. április 24., szombat

+J-infó: Kidurrant a gömbhal-legenda: tenyészthető a méregtelen fugu


Sokáig a japán konyha orosz-rulettjeként tekintettek a gömbhalból készült ételekre, hiszen a világ egyik leghíresebb ínyencségének mája és ivarmirigyei a ciánkálinál több százszor erősebb mérget tartalmaztak. A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 2008 előtt országszerte évi 40-45 alkalommal okozott bénulást és halált a szakszerűtlenül elkészített gömbhal fogyasztása.

Úgy tűnik a veszély mostantól elhárult, a tigrisgömbhalból (トラ河豚 - torafugu) készített ételkülönlegességekre vágyóknak a továbbiakban nem kell rizikót vállalniuk: az Optima-Foods nevű vállalat bejelentette, sikeresen kitenyésztették a faj méregtelen példányait. A társaság tavaiban körülbelül 50 ezer kockázat nélkül megehető egyed várja, hogy vevők jelentkezzenek értük.

A fugu zsírtartalma miatt főleg a téli időszakban kerül fel a nagynevű éttermek étlapjára. Különlegességének köszönhetően a belőle készült ínyencségek a világ legdrágább halételei közé tartoznak. Mivel a mérgezéses halálesetek évszázadok óta velejárói a faj konyhai feldolgozásának az ötvenes évek vége óta csak "hitelesített szakértelmű" és vizsgázott szakácsoknak engedélyezett. Néhány évvel ezelőtt japán tudósok végre igazolni tudták, hogy a mérgező tetrodotoxin (TTX) a fugu májában, szaporítószervében és bőrében található, így az állat többi testrészéből elvileg kockázat nélkül lehet ételt készíteni.

Az Optima-Foods 2006-ban kezdett el komolyabban foglalkozni a gömbhal méregtelenítésével. A vállalat Ehime prefektúra hegyei között felépített egy kutatóüzemet, ahol mesterséges tavak sóval és ásványi anyagokkal kevert vizében tenyésztik a torafugu példányait. A tengerekben uralkodó körülményektől eltérő vízösszetétel mellett a neveltető farmokon a hal etetése is másként történik. Míg a szabadon élő egyedek leginkább vegyes táplálkozásúak, addig a mesterségesen nevelt halakat többségében homoki angolnával etetik. Ezen kívül a halak egészségi állapotát is figyelik és a beteg példányokat elkülönítik társaiktól. Ennek köszönhetően - a Fish Information & Services információi szerint - a fugu szervezetébe nem kerül a mérgező anyag termeléséért felelős baktériumokból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése